miercuri, 22 decembrie 2010

Tratamente naturiste pentru tuse



Tusea convulsiva se trateaza tinand o dieta cu:
- suc de orz verde, preparat din lapte si ceapa (10 cepe taiate in bucati mici, o capatana de usturoi curatata, data pe razatoare, 1 l de lapte).
Se fierbe 5 minute, se strecoara, se indulceste cu miere. Se administreaza 1 lingura la 2 ore, in cursul unei zile. Este eficienta si in bronsite.
Se mai face o cura cu preparat de aloe, 1 lingurita dimineata, ceai de toporasi, 3 cani pe zi, neindulcit. Se prepara ceai din: 20 gr limba mielului, 20 gr potbal, se infuzeaza 1 lingurita din amestec la 250 ml de apa clocotita timp de 3 minute, se strecoara, se beau 3 cani pe zi. Se administreaza 3 lingurite pe zi sirop de propolis in caz ca bolnavul prezinta tuse emetizanta (care provoaca varsaturi).
Se face ceai din urmatoarele plante: 20 gr urzica, 20 gr cimbrisor, 20 gr viorele (toporasi), 10 gr lumanarica, se beau 3 cani pe zi. Se face masaj in zonele plamanilor, bronhiilor, paratiroidei, suprarenalelor, sistemului limfatic, masand punctele: 12, 13, 23, 39, 40, 49 timp de 5 minute fiecare punct.
In prima faza iritativa, tuse seaca, se recomanda plante emoliente, iar in faza de coctiune, plante expectorante cu continut bogat in uleiuri volatile. Infuziile sau decocturile se beau calde de preferinta indulcite cu miere.

Dintre plantele emoliente, pentru faza iritativa recomandam:

- LUMANARICA( Flores Verbasci) infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa, care se bea treptat in cursul zilei.
- MACUL DE CÂMP (Flores Rhoeados) infuzie din o lingurita la o cana de apa; se bea intreaga cantitate fragmentata in cursul unei zile.
- NALBA DE CULTURA( Flores et Florium Malvae) NALBA MARE( Flores et Radix Althaeae). Din flori si frunze se prepara o infuzie din o lingurita la cana de apa. Se beau 2 cani pe zi. Din radacini se prepara un macerat la rece, din o lingurita la cana de apa rece, timp de 30 minute, la care se adauga apoi un varf de cutit de bicarbonat de sodiu; se bea treptat in cursul zilei.

- POTBALUL( Flores et Folium Farfarae) infuzie din 1-2 lingurite la cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. Infuzie concentrata din 2-3 linguri la cana de apa; se ia cate o lingura la 2-3 ore.
- TEIUL( Flores Tiliae) care are si proprietati expectorante. Infuzie din 1-2 lingurite la cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
- PATLAGINA(Folium Plantaginis) infuzie , o lingura la cana de apa; se bea treptat in cursul unei zile.

Pentru faza de coctiune a tusei, se recomanda plante expectorante

- CIUBOTICA CUCULUI(Flores et Radix Primulae) infuzie din flori 1-2 lingurite la cana de apa. Decoct pe radacini (la care se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu) se beau 2-3 cani pe zi.
- MUGURI DE PIN (Turiones Pini) infuzie din o lingurita la cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
- ULEI DE PIN se iau pe o lingurita cu zahar 3-4 picaturi de 5-6 ori pe zi. La copii doza e pe jumatate.
- SCAIUL VANAT (herba Eryngii plani) decont din 2 linguri la cana de apa. Se iau 4-6 linguri pe zi.

- IARBA MARE (Radix Inulae) decoct din 3-4 linguri la cana de apa. Se iau 4 linguri pe zi.
- IENUPARUL (Fructus Juniperi) infuzie cu 2 lingurite la cana de apa. Se beau 3-4 linguri pe zi. Decoct diluat cu 10-20 bace la litru; se beau 2 cani pe zi. Ceai pectoral (Formula Plafar) care are in compozitie plante cu actiune emolienta, expectoranta, fluidifiante ale secretiei bronhice, precum si antiseptice. Infuzie cu 1-2 lingurite la cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.

Sursa: http://www.terapii-naturiste.com

Un comentariu:

  1. Noi de raceala am scapat cu amestec de lapte, miere, ou plus comprese calde la piept, si siropul pe baza de iedera Prospan. Este fara coloranti, conservanti si nu lipseste in casa noastra, la fel ca si mierea. Sanatate!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...