duminică, 12 decembrie 2010

Retete naturiste pentru tratarea varicelor - partea I





Varicele sunt dilatatii ale venelor superficiale, localizate de regula la nivelul membrelor inferioare, la gambe si coapse. Aparitia varicelor depinde de factori genetici, sociali (profesia) precum si de inaintarea in varsta.

Iata cateva modalitati naturiste pentru tratarea afectiunii :

Alun
Extract de fluid din 10 g de frunze uscate si bine maruntite, peste care se toarna alcool de 90 grade atat cat sa le acopere. Frunzele se introduc intr-o sticla si apoi se toarna alcoolul; se astupa cu un dop si se lasa la macerat zece zile, iar din cand in cand sticala se agita pentru uniformizare. Se strecoara si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare si astupata cu dop. Tratamentul consta in utilizarea a 60-80 de picaturi pe zi ( cate 20-26 de picaturi dimineata, pranz si seara)

Castan salbatic
Decoct din 5 g de pulbere de scoarta la 100 ml de apa. Se dau in clocot, se lasa sa se raceasca, se raceasca, se strecoara; se iau zilnic cate 15-20 de picaturi timp de 20 de zile pe luna ; se face pauza de zece zile dupa care tratamentul se reia.

Tinctura din 50 g e pulbere de scoarta sau coaja de seminte la 150 ml alcool de 90o; se lasa zece zile la macerat, timp in care sticla se agita zilnic pentru uniformizarea concentratiei; se strecoara intr-o sticla inchisa la culoare; se astupa cu un dop; se iau zilnic cate 10 picaturi.

Unguent din 20 g extract alcoolic din seminte, se amesteca cu 60 g lanolina; se aplica pe zonele afectate.

Grausor
Infuize din doua lingurite cu planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita; se lasa acoperita 10-15 minute; se strecoara; se pun comprese pe locul afectat.

Alifie din 5 g extract de planta si 50 g unguent populeum; e amesteca pana se omogenizeaza si se ung partile afectate.

Napraznic
Decoct din doua linguri cu planta taiata marunt la o cana (250 ml) cu apa; se fierb cinci minute la foc moderat; se lasa la racit pana la caldut; se pun comprese pe locul unde sunt varice; tratamentul se face de mai multe ori pe zi si se poate asocia cu cel de la castan salbatic.

Papadie
Infuzie din doua lingurite cu planta intreaga (frunze, rizom, radacina) uscata si maruntita peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute; se strecoara; se beau doua trei cani pe zi dupa mesele principale.

Priboi
Decoct din trei-patru plante tocate marunt la o jumatate de litru de apa; se fierb acoperite zece minute; se lasa la racit pana la caldut; cu solutia (zeama) obtinuta se spala bine varicele, dupa care plantele fierte se aseaza pe locul afectat si se panseaza

Salvie
Infuzie din o lingurita cu frunze uscate maruntite (pulbere) peste care se toarna 100 ml de apa clocotita; se lasa acoperita 10-15 minute; se strecoara; se beau doua cani pe zi

Sulfina
Infuzie din o lingurita cu flori uscate si maruntite peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita; se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara si se beau una- doua cani pe zi

Urzica
Infuzie din o lingurita de frunze uscate maruntite peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita; se lasa acoperita 15 minute dupa care se strecoara; se beau doua-trei cani pe zi; rol adjuvant.

Suc obtinut din frunze proaspete, pisate si stoarse; se beau doua-trei lingurite pe zi; rol adjuvant.

Sursa: Gradina-Online.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...