sâmbătă, 18 decembrie 2010

Gripa, combatuta fara medicamente



Vaccinati sau nu, multi concetateni sunt pusi, in aceasta iarna atipica, in situatia de a se confrunta cu gripa. Medicina populara ofera remedii nepericuloase, care se dovedesc uneori mult mai eficiente si cu efecte pozitive mai durabile decat in cazul tratamentelor alopate. Preventiv, e bine sa se faca dusuri reci, sauna, sa se evite stresul, sa se stea cat mai mult timp posibil in aer curat. Daca apare febra, nu se recomanda tratamente de combatere a ei, deoarece e vorba despre o reactie naturala a oganismului, ce lupta astfel impotriva virusilor.
- Bolnavul se poate trata si cu argila - o lingurita dizolvata intr-o jumatate de pahar cu apa, de doua ori pe zi. De asemenea, se vor aplica si cataplasme cu argila pe piept, pe ceafa si pe frunte.
- Intre ceaiurile recomandate la gripa se mentioneaza cel din flori de soc (sudorific si febrifug), preparat din una-doua lingurite de planta la cana; se beau trei-patru cani pe zi. Impotriva febrei se poate consuma si ceai de ghintura preparat dintr-o lingurita de planta la o jumatate de litru de apa rece. Dupa ce incepe sa fiarba, se mai tine pe foc un sfert de ora si toata cantitatea se bea in trei etape, inaintea meselor principale. Relativ mai usor de procurat, busuiocul ajuta si el la tratarea gripei. Se prepara infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se beau trei cani zilnic, caldute, dupa mesele principale, ultima seara, inainte de culcare.
- Tot cu busuioc se pot face inhalatii (in amestec cu chimen, in parti egale). Se pun intr-un vas apa data in clocot si doua lingurite de amestec de plante. Se fac doua inhalatii zilnic, dintre care una seara, inainte de culcare. Pentru bai, se pregateste apa la temperatura corpului si se tine in ea un saculet cu circa 250 grame de faina de mustar negru.
- Pentru frectii exista mai multe retete de preparare a unor tipuri de otet aromatic. Foarte eficace este de pilda otetul obtinut din petale de trandafir: 100 g de planta se tin la macerat, timp de cinci zile, in 100 ml alcool si 900 ml otet. Dupa macerare, se strecoara si se poate folosi. O alta reteta presupune realizarea unui amestec, dupa cum urmeaza: levantica (flori) - 40 g, menta (frunze) - 20 g, salvie (frunze) - 20 g, cimbrisor - 10 g si ienupar (fructe) - 10 g. Se pun la macerat 100 g de amestec intr-un litru de otet, tinandu-se timp de sapte zile, dupa care se strecoara si se pot face frectii. In fine, din gama de tratamente naturale antigripale nu putea lipsi contributia albinelor. Astfel, tinctura de propolis 20% are actiune antivirotica. Pentru tratament, se iau 20-30 de picaturi intr-un pahar cu apa sau cu lapte, de doua-trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa.

Sursa: Revista Magazin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...