Noi facem deosebire intre mirodeniile proaspete si cele uscate. Daca este posibil vom consuma mereu din cele proaspete.
Semintele de plante medicinale si mirodenii se gasesc in magazinele de seminte. Unii gradinari dispun chiar si de rasaduri.
Exista carti de plante medicinale si mirodenii care pot fi de folos incepatorilor.
In continuare, prezentam o lista a celor mai folositoare plante-mirodenii:
Telina - sunt doua feluri de telina, de la ambele se pot usca frunze pentru iarna. Au un gust foarte bune si sunt foarte sanatoase.
Patrunjelul - este una din mirodeniile cele mai bune si cele mai sanatoase. Sa se foloseasca mai mult triturat cu mixerul si sa nu lipseasca din salate. Sa se usuce mult pentru iarna.
Arpagicul (verde) - este sanatos si pentru rinichi si pentru glande.
Hazmatuchi - seamana cu patrunjelul, dilueaza sangele, curatindu-l de reziduuri, ca si usturoiul, si nu trebuie trecut cu vederea.
Peperoni - cunoscut si sub denumirea de piper verde, are niste fructe mari, goale pe dinauntru, aromate.
Mararul - impiedica balonarilesi stimuleaza digestia. Se folosesc frunzulitele subtiri care se pot usca. Proaspat este bogat in vitamina C.
Anasonul - are proprietatile asemanatoare cu cele ale mararului. Se foloseste cu succes in salata de ridichi. Semintele se folosesc la ceai contra tusei.
Nasturelul - din care se seamana la fiecare a treia saptamana o alta brazda, pentru a avea permanent frunze fragede. Se foloseste atat ca adaos la orice fel de mancare, cat si la salata. Se poate usca si pentru iarna. Curata sangele.
Sursa: http://www.mamanatura.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu