luni, 27 decembrie 2010

Atentie la excesele alimentare de sarbatori! avertizeaza dr Gheorghe Mencinicopschi


La romani, sarbatorile de iarna, pot fi definite prin alimentatie excesiva, nopti pierdute si oboseala. Pentru a evita probleme gastrice in perioada Sarbatorilor de iarna, cand fiecare mananca ceva mai mult si mai gras, este necesar sa luati anumite masuri de precautie: mancati sanatos, reduceti tutunul, consumati multe citrice si odihniti-va suficient!
In sezonul sarbatorilor, functiile vitale, metabolismele incetinesc, fluidele biologice ale corpului stagneaza mai mult, rinichii si bila sunt cele mai sensibile organe si trebuie sustinute alimentar. Deoarece organismul are tendinta de a acumula energie, putem lua in greutate cateva kilograme in plus!
Desi aceasta perioada nu este propice pentru diete, este bine sa nu mancati prea multa grasime si nu faceti abuz de alcool. Ciocolata, grasimile si carnea in exces sunt cei mai rai dusmani ai digestiei.
Meniul traditional abunda in specialitati preparate din porc, sarmalute, afumaturi, salata boeuf cu maioneza, smantana, cascaval, muraturi, condimente iuti, dulciuri de casa sau din comert. Toate aceste preparate pot declansa o colica biliara, pot duce la indigestie sau, daca exista alimente alterate, poate aparea toxiinfectia alimentara. Clasic, o masa bogata in grasimi si stropita din belsug cu alcool, poate declansa o pancreatita acuta care sa necesite spitalizare. 

Evitati combinarea acestor alimente la o singura masa! 

Cel mai bun tratament in cazul indigestiei alimentare il reprezinta o igiena alimentara riguroasa, cu evitarea meselor copioase, a discutiilor in timpul mesei, exercitiului fizic imediat dupa masa.
Mestecati cu grija si complet mancarea, nu va grabiti la masa!
In acesta perioada sunt recomandate cerealele pentru a furniza energie, fiind indicate graul comun, graul dur, spelta, kamutul, orezul, fulgii de ovaz, meiul, quinoa, amarantul, hrisca.
De asemenea, trebuie mentinut constant aportul de vitamina C naturala in combinatie cu alti compusi potentatori, precum flavanoidele, care se gasesc in citrice, fructul de maces, mere, pere.
Pe timpul iernii muraturile, in special varza murata traditional (nu legumele industriale conservate in otet) este o sursa buna de vitamina C si bacterii probiotice pentru persoanele sanatoase si care nu urmeaza un regim hiposodat.
Legumele iernii sunt cele mai bogate in vitamine si minerale: dovleci, anghinare, ridiche alba, praz, fenicul, sfecla, cicoare, andive, conopida, ceapa, cartofi.
Fructele potrivite sunt merele, perele, citricele, macesele. Iarna este indicat si consumul de nuci si alune crude. Se pot lua suplimente alimentare si ceaiuri bogate in vitamine, minerale naturale. Pentru mentinerea functiei imune se pot consuma alimente sau suplimente alimentare bogate in seleniu-zinc, alune braziliene, fructe de mare. Prunele uscate de preferinta neafumate.
Dintre alimentele proteice de origine animala de sezon recomand: carnea de pui, fazan, carnea de porc (de preferat porcul de curte din rase romanesti), pestele (scrumbia, sardelele, heringul, somonul, crapul, pastravul). Iarna nu sunt recomandate branzeturile deoarece se digera greu si naturii lor reci.
Postul prevede si acest lucru prin lasarea secului la branza. Alimente proteice valoroase de natura vegetala ce pot fi consumate in aceasta perioada sunt nautul, bobul, fasolea, soia, mazarea boabe, lintea, quinoa, hrisca, amarantul.

Sursa: http://www.feminis.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...