miercuri, 15 decembrie 2010

COLESTEROLUL - intrebari si raspunsuri




Colesterolul…o poblema de maxim interes pentru milioane de romani. Am primit multe intrebari de la voi, am intrebat specialistii cu care colaboram, va raspundem azi la ele:
          Întrebare : Am colesterolul 245. Buletinul  de analiză îmi dă această valoare în chenar negru şi în dreptul ei  scrie: "peste limita normală". Şefa laboratorului, când mi-a înmânat  buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei din familie  sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de… Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar  am să fac infarct. Ce este de făcut ?

          Răspuns:
          Laboratorul dă valorile  normale în funcţie de ce valori… “normale “ se introduc cu ajutorul  tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95  % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit  unei definiţii ştiinţifice a "normalului".
Vecinii şi cei din familie  sunt victimele campaniilor de presa şial reclamelor tv la medicamente  iar cardiologul ar vrea să primească  invitaţii la congrese sau bani pentru el sau pentru cercetările lui de laborator!!!Dacă nu credeţi,  intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină  anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este colesterolul normal. Cotele de la care poţi spune ca ai probleme cu colesterolului încep după…260 !!! Restul este şpagă, prosteală sau interese medicale sşi farmaceutice care nu ţin cont de sanatatea voastră !

           Întrebare: Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?

          Răspuns:  nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau  cereal este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul  unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod  deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Este esenţial, dacă aveţi probleme cu colesterolul,să nu mâncaţi deloc:carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri  de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte  indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele  gras. Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi  prudente.

          Întrebare : Urmez un regim strict vegetarian, şi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.
De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere?

          Răspuns:Această situaţie (relativ rară ) în care vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale  sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această  sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în  principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să  suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de  excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular  cerebral, etc.

           Întrebare : Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut?

          Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete… de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.

           Întrebare : Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL - LDL nu este bun. Ce  să fac?

           Răspuns: afectarea raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL şi "colesterolul rău", adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în  care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită. Deci, în cazul dvs, nu se poate  vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai mare acordată peştelui în  alimentaţie ar fi indicată, totuşi. Oleaca peste in plus şi e în regulă!
           Întrebare : Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am cholesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ?

           Răspuns: nu,  deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol,  aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară ) şi  depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip  cauză-efect sau de o corelare de altă natură.
 

Un comentariu:

  1. RETETA.CORESTEROL.1kg zeama de lamıe veche 20 dinti de usturoi taiati maruntel toti sa fie de aceiaş marime şi se pun ınro sticla de 1 kg ınchisa ermetic timr de25 de zile ınvelita ın ziar la unbra pına la temperatura de20 grade.In fiecare zi se amesteca stila cu mişcari de sus ın jos de 5 -6ori capacul nu se dechidela25 de zile ın fiecare zi se bea pe nemıncate cıte un paharut mic.pr de cancer .zahar ın sınce cdresterol straturile de grasime leındearteaza este o reteta folositoare la tot felul de boli cel puin eu am scapatde coresterol se bea dimineata ınainte de mincare cu un sfert de ora.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...