miercuri, 22 decembrie 2010

Misterul autovindecarii - Salutogeneza -


Misterul autovindecarii . - Salutogeneza -. Cum se explica "vindecarile miraculoase" . si cum putem deveni propriii nostri terapeuti . Cum de reusesc unii oameni sa-nfrunte iarna, fara sa raceasca deloc? Dar altii, bolnavi de cancer, cum supravietuiesc impotriva pronosticului medical, ba chiar reusesc...


Cum se explica "vindecarile miraculoase"  si cum putem deveni propriii nostri terapeuti

Cum de reusesc unii oameni sa-nfrunte iarna, fara sa raceasca deloc? Dar altii, bolnavi de cancer, cum supravietuiesc impotriva pronosticului medical, ba chiar reusesc sa se vindece? Iata cateva fenomene care ne preocupa de multa vreme pe toti si pe care oamenii de stiinta se straduiesc sa le descifreze. Fireste, nu in Romania, unde medicinii alternative i se aplica lovituri sub centura, ci in lumea medicala occidentala, care parcurge o spectaculoasa intoarcere catre naturism. Ei bine, dupa studii indelungate, secretul acestor vindecari de-a dreptul miraculoase a fost numit Salutogeneza (de la "salus": sanatos, in limba latina, si "genesis": geneza).

 
Salutogeneza inseamna sa acorzi atentie sanatatii si nu bolii

Concret: o persoana care sufera, de pilda, de insomnie are doua "iesiri": 1. Ea se gandeste la cauza suferintei, acuzand suprasolicitarea nervoasa de la serviciu, si recurge rapid la tablete. 2. Ea se gandeste la noptile in care reuseste, totusi, sa adoarma, incercand sa afle secretul si mobilizandu-si capacitatea de vindecare. Un lucru e sigur: pentru a izbuti sa invingem boala, trebuie sa folosim inainte de toate propria noastra capacitate interioara de vindecare.

"Vindecatorii" nostri interiori pot sa ne tina in viata
"Cu aceasta forta, care exista in toti, pot fi ameliorate sau chiar stopate 2/3 din toate bolile existente", spun cercetatorii germani de la Clinica psihosomatica a Universitatii Marburg. Stimularea factorilor de vindecare interiori ne poate tine in viata. O recunoastere care se impune, in sfarsit, si in cercetarea stiintifica, determinand o schimbare radicala in medicina. Un lucru e cert: gandurile si sentimentele au o contributie mult mai mare la sanatatea noastra decat au crezut vreme indelungata oamenii de stiinta. Intre timp, medicina a facut un pas urias inainte: o noua stiinta, numita psihoneuroimunologie, incearca sa limpezeasca ce se intampla cand spiritul vindeca trupul (ne bucuram sa fim primii care au atras atentia in presa noastra asupra acestui subiect). Ea studiaza felul in care psihicul, sistemul nervos si fortele proprii de autoaparare reactioneaza intre ele. Si ofera dovezi despre realitatea ca gandurile actioneaza asupra organelor, a glandelor si a celulelor intr-un mod care poate fi masurat.

Gandurile dirijeaza organismul

Urmatoarele "minuni" au fost confirmate stiintific:
- cafeaua fara cofeina stimuleaza la maximum pulsul si tensiunea sangelui doar daca ne imaginam ca in ea ar exista cofeina.
- unor persoane care au participat voluntar la un experiment realizat in Noua Zeelanda li s-a inoculat ideea ca tonicul cu apa pe care il beau contine alcool. Rezultat: peste jumatate dintre participanti s-au comportat ca si cand ar fi baut realmente alcool, vorbind impleticit, pasind nesigur, facand greselile obisnuite la un test de masurare a alcoolismului.
- o operatie simulata la un genunchi (s-a practicat doar o incizie superficiala a pielii) a avut acelasi rezultat pozitiv ca o operatie adevarata.

Dar pentru ca spiritul sa actioneze asupra corpului, nu e nevoie de pacaleli. Autosugestia este suficienta: meditatia linisteste in mod masurabil metabolismul, potoleste durerile, scade tensiunea arteriala, incetineste bataile inimii. Pe baza unor asemenea descoperiri, cercetatorii sunt pe cale sa afle metode precise de stimulare a factorilor de vindecare interiori. In loc sa se concentreze doar asupra factorilor de declansare a bolii, ca stresul, virusurile, alimentatia necorespunzatoare, medicii occidentali se concentreaza asupra factorilor care il fac pe om sanatos. Ei intreaba: cum se lasa aceste forte pozitive, nascute din colaborarea corpului cu spiritul si sufletul, cum se lasa ele trezite si activate? Pentru a afla raspunsul corect, bolnavii sunt tot mai mult intrebati. Ei nu trebuie sa-l asculte doar pe medicul oficial, acela care-i trateaza, ci si pe "medicul" lor dinauntru, propria lor capacitate de vindecare. Pentru ca cel care stie sau simte ce anume ii face bine, ce anume ii da rezistenta la boli, acela va sti cel mai bine sa-si foloseasca fortele personale de stimulare a sanatatii.

Sentimentele si atitudinea adoptata ne pot prelungi viata

Si aceste capacitati au fost demonstrate stiintific:
- Pacientii care cred in insanatosirea lor provoaca o crestere a celulelor imunitare. Dimpotriva: sentimentul de neputinta duce la o productie marita a hormonului stresului Acth, si prin asta la o scadere a productiei de anticorpi.
- Intr-o grupa supusa unui test medical, in care, dupa criterii precise, participantii au fost impartiti in optimisti si pesimisti, dupa un interval de 30 de ani, au murit cu 19% mai multi pesimisti decat optimisti.
- O alta cercetare a dovedit: cei care nu considera loviturile pe care le incaseaza la un moment dat in viata drept un ghinion fara importanta, ci le trateaza ca pe niste fatalitati repetate ale destinului, traiesc in medie cu 13 ani mai putin decat cei optimisti.
- Aproape al doilea astmatic caruia i s-a spus ca inspira alergeni, desi aerul era perfect curat, a facut crize de sufocare. E limpede: asteptarile si atitudinile negative ne pot imbolnavi. Oamenii de stiinta vorbesc despre efectul nocebo (asteptarea la rau). Tot astfel explica si moartea suspecta a practicantilor Voodoo: frica oarba de blestemul spiritelor rele poate influenta anume procese precum respiratia sau presiunea sanguina intr-o masura asa de mare, incat victima moare.
- Cu forta gandurilor, chiar si moartea poate fi amanata. O grupa de bolnavi cancerosi, carora li s-a spus ca s-a descoperit un medicament de ultima ora, care mai mult ca sigur ca ii va vindeca, au supravietuit cu 38% mai mult decat bolnavii neinclusi in test.
- Numarul celulelor de aparare ale propriului nostru organism, precum si numarul anticorpilor creste vertiginos cand se recurge la imaginatia terapeutica, adica la vizualizare.
Deci: pentru oamenii de stiinta din domeniul medicinii, modul in care spiritul conlucreaza cu trupul a devenit o intrebare esentiala. In ciuda tratamentelor, multi pacienti se simt epuizati, starea aparenta de bine dureaza putin, boala revine in forme, adesea, mai agresive, se ajunge la forme grave de depresie psihica. Desi medicina a facut progrese mari, sunt multi bolnavi care nu se mai insanatosesc niciodata, traind - cata viata mai au inainte - sub bombardamentul medicamentelor. Pentru multi dintre ei nu exista terapii satisfacatoare, la altii n-au nici un efect.

Forte de vindecare exista in fiecare din noi! Cum pot fi activate - se poate invata

Exista oameni care stiu in mod instinctiv ce le face bine (studiati testul alaturat). Unii au hobby-uri care, in mod vizibil si masurabil, intaresc sistemul imunitar sau stabilizeaza metabolismul. De exemplu: tehnicile de meditatie. Altii trebuie abia de acum inainte sa gaseasca drumul spre puterile vindecatoare interne. Asta se intampla, cel mai adesea, dupa ce devin grav bolnavi. Cazul doctoritei franceze Aurelie Basaman, atinsa de un cancer, a devenit celebru dupa ce a fost relatat pe larg, intr-un numar din "Eveniment du jeudi". Durata vietii ei fusese stabilita de medici la trei luni. Asta s-a intamplat acum zece ani. Astazi supravietuitoarea declara: "Mai fac doar ceea ce-mi place si-mi da putere. Stau permanent in natura, mananc vegetarian si fac exercitii Cloue de au-tosugestie" (metoda a fost prezentata pe larg in "Formula As"). O alta bolnava, balerina celebra la opera din Viena, isi controleaza perfect rinichii, candva grav bolnavi, prin exercitii de vizualizare." Stiu cum sa-mi chem sanatatea dinauntru." Intrebarea esentiala pentru adeptii salutogenezei este: "Ce pot sa fac ca sa ra-man sanatos?". Dupa parerea profesorului Gerd Nagel, directorul stiintific al Clinicii de Tumorobiologie din Freiburg, "asta este una din cele mai importante intrebari pe care ar trebui sa ni le punem cu totii, nu doar bolnavii de cancer". "Pacientii care se vindeca repede si-au descoperit propriile lor surse de sanatate. Ei isi iau raspunderea pentru starea lor de bine." Asa se explica si cum de exista bolnavi de reumatism care, in ciuda durerilor si a neputintei de a se misca, duc o viata implinita. Si cazul nu este izolat. Recent, rezultatele a 30 de studii, in care au fost chestionati peste 10.000 de pacienti, au dovedit ca oamenii bolnavi de cancer, reumatism sau diabet nu sunt mai nefericiti decat ceilalti. Au invatat sa-si stapaneasca boala din interior.
Dar cum tehnicile de autovindecare vor imbatrani pana sa ajunga in spitalele romanesti, in numerele viitoare ale revistei vom concretiza aceasta introducere, prezentand cazuri de vindecare prin autosugestie, vizualizare si meditatie, prin respiratie si dieta alimentara, detaliind fiecare metoda in parte. Vietii trebuie sa i se acorde o sansa, pana in ultima clipa care ti-e daruita de Dumnezeu.

Sursa: Formula As

Un comentariu:

  1. Acest articol este absolut corect. Poti sa controlezi boala, dar iti trebuie mai intai gasirea unui echilibru intre tine si lume. Lasa-te pe tine sa castigi. Paraseste rautatea. Iubeste toti oamenii. Ia-i asa cum sunt, nu incerca sa ii schimbi. Asculta-ti inima. Asculta-ti corpul. Nu te risipi. Protejeaza-te. Iubeste-te. Daruieste cand poti. Ai rabdare. Tu, fa-ti treaba! In rest, are Dumnezeu grija de toate!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...