Tratamentul se refera la aplicatii externe si la administrarea interna a preparatelor din plante. Aplicatiile externe au o actiune antiseptica, calmanta, hemostatica si cicatrizanta.
- Scoarta de stejar - 100 g scoarta se fierbe intr-un litru apa, apoi se filtreaza. Se aplica in comprese repetate.
- Lumanarica - se foloseste pentru bai de sezut; se prepara din 30-60 g frunze la un litru apa; se fac doua bai zilnic.
- Iarba de tranji - a carei denumire populara este sugestiva, s-a utilizat inca din secolul al XVI-lea in tratamentul hemoroizilor. Micile sale radacini in forma de tuberculi au asemanare frapanta cu hemoroizii, ceea ce a sugerat autorilor teoriei signaturii (asemanarii) utilizarea sa, verificata de-a lungul secolelor, ca remediu specific hemoroizilor. Extern se foloseste sub forma de cataplasma, din frunze fierte; aplicatii cu decoct concentrat din frunze sau radacini (se fierb 60 g intr-un litru apa pana se scade la 1/4 din cantitatea initiala) care se amesteca cu faina de in.
- Sucul de planta - preparata se poate folosi pentru badijonarea hemoroizilor.
- Coada soricelului - prin proprietatile sale hemostatice si cicatrizante, actioneaza favorabil in aplicatii externe: bai de sezut, comprese cu decoct preparat din 60 g inflorescente la un litru apa. Ultilizarea plantei a fost recomandata chiar de Hipocrate, in cazul hemoroizilor sangeranzi.
- Coada calului - are rol hemostatic. Se utilizeaza extern sub forma de comprese cu un decoct concentrat si prelungit, preparat din 100 g planta la un litru apa.
- Frunzele de soc - sunt renumite ca topice externe. Se aplica comprese cu infuzie concentrata din 100 g frunze la un litru apa.
- Frunzele de vita de vie - datorita proprietatilor astringente, se pot utiliza extern in cataplasme.
- Afinele se folosesc ca decoct, obtinut dintr-un pumn de afine, care se fierb intr-un litru de apa, pana cand aceasta cantitate se reduce la jumatate. Se aplica extern sub forma de spalaturi si comprese. Pentru igiena zilnica se fac alternativ baile de sezut cu infuzie de musetele si de galbenele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu