Boala ulceroasă (ulcerul gastric şi ulcerul dudodenal) are o prevalenţă globală de 10% din populaţie. Incidenţa maximă apare după decada a 4-a de viaţă dar poate apare la orice vârstă. Ulcerul duodenal este mai frecvent decât cel gastric iar bărbaţii sunt mai des afectaţi decât femeile.
Factorul genetic are un rol principal şi permite acţiunea factorilor externi responsabili de declanşarea bolii. Dacă se asociază factorul genetic cu alcool, antiinflamatoare nesteroidiene, fumat, stres sunt create toate condiţiile pentru apariţia unui ulcer duodenal sau gastric.
Perioadele dureroase care caracterizează boala ulceroasă au o anumită periodicitate alternând cu perioade libere în care bolnavul este asimptomatic. Aceste perioade pot coincide cu trecerea spre primăvară sau toamnă.
Există foarte multe remedii homeopatice care pot ameliora simptomatologia dată de boala ulceroasă. Bolnavul trebuie evaluat în ansamblu de către medical homeopat, fiind importante toate simptomele pe care le prezintă, atât de ordin fizic cât şi psihic. Ideal este ca la finalul consultaţiei să se găsească remediul constituţional al pacientului care să îl echilibreze pe toate planurile. Uneori, medicul homeopat va prescrie mai multe remedii homeopate pentru stările fizice ale pacientului, cu efecte benefice pentru suferinţele acelor momente.
Formulele homeopatice complexe pot fi de asemenea folosite cu succes în cazul simptomatologiei care caracterizează boala ulceroasă. Formula complexă 21 acţionează la nivelul mucoasei gastrice şi duodenale reducând secreţia acidă. Regurgitaţiile acide, durerile epigastrice, intoleranţa la unele alimente sunt ameliorate prin administrarea acestei formule, 10 picături de 4-6 ori pe zi. Profilactic se administrează primăvara şi toamna timp de 1 lună câte 10 picături de 2 ori pe zi.
Formula 11a are acţiune trofică asupra mucoasei digestive şi favorizează digestia stimulând eliminarea toxinelor la acest nivel. Se administrează câte 10 picături ănainte de mesele principale.
În cazul perioadelor de acutizare caracterizate prin dureri epigastrice de intensitate mare se va administra Formula 23, 10 picături la intervale de 30 minute. Pe masură ce durerea se ameliorează se va rări ritmul de administrare.
Dr. Simona Bărnuţiu
Sursa: http://www.sfaturimedicale.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu