duminică, 9 ianuarie 2011

Zece lucruri pe care trebuie sa le stii despre durerile de cap




1.Exista alimente care dau dureri de cap

Carnea procesata, indiferent daca e sub forma de hot dog, salam sau sunca poate produce  dureri de cap. La fel si vinul rosu, branza invechita, pestele afumat sau smochinele. Prima categorie de alimente contine aditivi, cum ar fi nitratii si nitritii, niste conservanti ce influenteaza cantitatea de oxigen care circula prin sange si implicit poate produce dureri de cap, in timp ce vinul, pestele sau smochinele contin tiramina, o substanta vasodilatatoare, care poate declansa de asemena dureri de cap.

2.Femeile au migrene de trei ori mai des decat barbatii

Femeile au migrene de trei ori mai des decat barbatii mai ales in perioada ciclului. Cercetatorii pun aceasta diferenta femeie-barbat, in ceea ce priveste afectiunile, pe seama hormonilor. Mai precis, a estrogenului. Durerile apar datorita fluctuatiilor nivelelor de estrogen si progesteron.

3.O vizita la dentist ar putea sa te scape de durerile de cap

Daca se intampla sa te trezesti in mod frecvent cu dureri inexplicabile de cap poate ca ar trebui sa mergeti la dentist.  Ar putea fi vorba de o afectiune stomatologica despre care nu stiai pana acum, sau pe care ai ignorat-o.  De asemene daca in timpul somnului aveti tendinta de a va inclesta puternic maxilarul si de a scrasni din dinti atunci acest lucru ar putea fi unul dintre motivele aparitiei durerilor de cap.

4.Parfumul si mirosurile puternice dau dureri de cap

Parfumul si mirosurile puternice chiar daca iti plac pot duce la instalarea migrenelor. Acest mecanism se explica prin faptul ca din mucoasa nazala sunt transmise impulsuri nervoase catre creier unde se formeaza durerea. Incearca sa identifici mirosurile care sunt daunatoare si sa iti eliberezi biroul sau casa de orice fel de mirosuri.

5.Accesoriile pot da dureri de cap

Daca iti strangi parul foarte tare in coada, iti pui cerceii prea grei, sau folosesti bentite elastice care iti strang prea tare capul s-ar putea sa te trezesti cu niste dureri de cap de toata frumusetea.  De ce? Pentru ca la radacina firelor de par sunt vase de sange, care iritate din cauza presiunii exercitate de aceste accesorii pot duce la instalarea durerii.

6.Ai grija la postura

Si postura poate duce la declansarea durerilor de cap. Daca nu stai corect pe scaun se creeaza presiune la nivelul umerilor si al gatului ceea ce duce la instalarea unei stari de tenisiune. Presiunea va ajunge la nivelul creierului si de aici pana la declansarea durerilor de cap nu mai este decat un pas.

7.Durerile de cap pot fi genetice

"Nu da vina pe seful tau pentru durerile de cap, da ma bine vina pe strabunicul tau", spune un banc. Se pare ca migrenele si durerile de cap sunt transmise din generatie in generatie. Astfel, daca bunicii sau strabunicii tai au suferit de migrene, riscul ca si tu sa suferi la randul tau de aceste afectiuni este destul de mare. Cam cu 56% mai mare decat la persoanele care nu au astfel de probleme in istoria medicala a familiei.

8.Caldura si scadearea presiunii atmosferice ne dau dureri de cap

Atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate, creste si riscul aparitiei acestor suparatoare dureri de cap. Valorile inalte ale temperaturii duc la dilatarea vaselor de sange, iar acestea incep sa apese pe substanta cerebrala, aparand astfel durerea. Da nu numai caldura poate provoca dureri de cap ci si scaderea presiunii atmosferice. De obicei, in aceste momente receptorii de durere, de la nivelul creierului sunt iritati de scaderea presiunii, explicandu-se astfel, de ce inainte sa inceapa ploaia, multe persoane au dureri insuportabile de cap.

9.Poti scapa de dureri de cap prin acupunctura

Potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Rochester University acupunctura duce la scaderea durerilor de cap. Acele au propietatea de a induce tesutului stimulat sa produca adenozina, un neurotransmitator  care amorteste durerea la nivelul celulelor nervoase.  Expertii  de la universitatea americana au demonstrat pe soareci de laborator ca un tratament clasic de acupunctura provoaca in scurt timp de descarcare de adenozina in zona dureroasa, concentratia acesteia crescand de 24 de ori in timpul aplicarii acelor. Astfel, durerea scade semnificativ.

10.Reflexoterapia te poate scapa de durerile de cap

Si reflexoterapia poate usura migrenele si durerile de cap. Potrivit unui studiul al Consiliului National al Sanatatii din Danemarca care a testat eficacitatea reflexoterapiei pe 220 de pacienti care au avut dureri de cap acestea pot fi alungate cu ajutorul reflexoterapiei. Un numar de 78 de reflexoterapeuti au fost desemnati acestor pacienti timp de 3 luni. Dupa aceasta perioada, 16% dintre pacienti au declarat ca s-au vindecat, 65% au spus ca reflexoterapia i-a ajutat si 18% au declarat ca starea lor nu s-a schimbat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...