marți, 11 ianuarie 2011

Zece alimente care tin gripa la distanta



Daca ai inceput sa stranuti sau ai nasul infundat, inseamna ca se apropie o raceala. Ar fi bine sa iei masuri de precautie din timp, asa ca iti sugeram sa incepi cu alimentatia. Unele alimente fac minuni atunci cand vine vorba de apararea organismului impotriva virusilor. Iata cateva dintre acestea!

Usturoi

Recunoscut pentru gustul deosebit pe care il da mancarurilor, usturoiul poate fi considerat un medicament nepretuit, mai ales in sezonul rece. Acesta contine mai mult de 20 de substante antivirale si antibacteriene, de aceea este considerat un adevarat medicament antigripal. Contine uleiuri volatile, garlicina si alicina, saruri minerale, calorii, celuloza, protide si  glucide si are multiple efecte terapeutice datorita proprietatilor antibiotice, bacteriostatice si antistafilococice. Doi catei de usturoi pe zi te feresc de raceala, gripa si probleme respiratorii. Daca in timpul unui tratament pentru raceala consumi usturoi, timpul de vindecare se va reduce substantial, iar acesta poate fi folosit si pe cale externa prin cataplasme aplicate pe piept si spate pentru inlaturarea raguselii si a tusei. Cu siguranta o sa va scape de gripa, dar si de cei din jurul vostru, tinand cont de mirosul puternic al acestora.

Ceapa

Ceapa este recunoscuta ca fiind un bun antiseptic, antiviral, antibacterian si antifungic. Asa ca la  primele simptome  de raceala, consumul de ceapa cruda ( fiarta sau prajita isi pierde proprietatile) poate reprezenta un medicament eficient impotriva virusurilor.  Unii nutritionisti sunte tentati sa afirme ca acest condiment are calitati mai puternice asupra sistemului imunitar chiar si decat usturoiul.

Ardeiul gras rosu

Ardeiul gras rosu previne gripa. Acest aliment contine vitamina C in proportie de pana la sase-sapte ori mai mare decat o lamaie sau o portocala.  Folosit crud, sau ca ingredient de baza in mancaruri, ardeiul previne raceala si gripa, prin intarirea sistemului imunitar.

Citrice

Citricele au un continut ridicat de vitamina C, asa ca sunt si ele pe lista inamicilor racelii. Lamaile, portocalele sau mandarinele, consumate atat in stare naturala cat si sub forma de sucuri ajuta organismul sa se apere de virusuri.

Orzul si ovazul

Cerealele precum orzul si ovazul contin beta-glucan, un tip de fibra care lupta cu microbii si are si proprietati antioxidante.  Potrivit unor studii recente, acestea sunt chiar mai eficiente decat echinaceea, avand un rol esential in cresterea imunitatii organismului, si ajuta la vindecarea ranilor si creste gradul de  eficienta al antibioticelor.
Morcov

Morcovul contine o substanta denumita imunoglobulina, care protejeaza plamanii in perioada rece si are proprietati antivirale. De asemenea, cantitatea crescuta de beta-caroten continuta de morcovi face din acest aliment o adevarate comoara pentru organismul nostru.

Cartofii dulci

La fel ca si morcovii, cartofii dulci contin beta caroten si o cantitate mare de vitamina A. Acestea ajuta in lupta impotriva infectiilor respiratorii. Se pot folosi in supe, salate sau copti.

Ceaiul verde si ceaiul negru

Ceaiul verde este si el deosebit de eficient cand vine vorba de raceala. Acesta contine un aminoacid responsabil de cresterea raspunsului sistemului imunitar in fata unor atacuri. Datorita antioxidantilor continuti, acesta grabeste recuperarea dupa o raceala sau gripa si previne aparitia reactiilor alergice. Acesti aminoacizi se gasesc din abundenta atat in ceaiul verde, cat si in cel negru.

Ghimbiru

Ghimbirul este utilizat in Nepal, Tibet sau India pentru a ajuta organismul in perioadele reci si pentru a-l proteja impotriva imbolnavirilor. Aceast condiment poate fi folosita ca remediu excelent pentru raceala si tuse.  Consumat de doua ori pe zi, ceaiul de ghimbir este si el un remediu eficient impotriva febrei.

Fasolea verde

Fasolea verde contine carotinoide, cunoscute pentru actiunea lor antioxidanta si alti nutrienti care protejeaza organismul in perioada rece precum fibre, vitamine, acid folic, potasiu si magneziu.

Un comentariu:

  1. Dana
    Am adaugat Vindecari Miraculoase, Retete Miraculoase si 2012 Sfarsitul Lumii pe blogul meu. Imi cer scuze pentru intarziere. a fost o perioada mai anapoda ptr mine si nu prea am avut timp.
    Numai bine!
    Marius

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...