Există medici care pot scrie sute de mii de pagini despre simptomatologia diverselor forme de cancer, despre fazele de evoluţie sau despre variatele modalităţi de tratament. În ceea ce-i priveşte pe specialiştii în medicina tradiţională chineză, aceştia au mult mai multe de spus, mai ales în privinţa mijloacelor profilactice dar şi la capitolul terapii.
Profilaxia cancerului este un subiect al tuturor medicilor din lume, dar, după cum ne-a spus dl Adrian Florea, preşedinte-director general la Institutul Român pentru Dezvoltarea Potenţialului Uman, la Fundaţia Româna Qitaky şi la Asociaţia Română de Qigong, tradiţia terapeutică milenară chineză are aici un cuvînt foarte greu de spus: "Cancerul a existat dintotdeauna, într-o formă sau alta, dar orientalii antici au găsit de multă vreme calea de a-l preveni: exerciţiul fizic şi mental. Cea mai renumită şi, de multă vreme, învăluită în mister tehnică profilactică împotriva cancerului este Qigong (n.r. – se citeşte: cikung) şi se bazează pe exerciţii respiratorii şi fizice, care se adresează conştient meridianelor energetice ale corpului uman.
Nu întîmplător, putem vedea în parcurile din China, în fiecare dimineaţă, mii de oameni răspîndiţi pe alei şi platouri, practicînd exerciţii care par foarte ciudate pentru noi, occidentalii. Privind statisticile OMS, vom vedea că – întotdeauna! – China şi populaţia din diaspora chineză dovedesc că procentajul, din totalul acestora, care cad victime cancerului este cel mai scăzut, comparativ cu alte populaţii.
La exerciţiile zilnice practicate de chinezi, se adaugă şi modul lor de a se hrăni. Cele patru principii nutriţioniste fundamentale, care îi ghidează de peste 5000 ani pe chinezi, i-au ajutat să-şi includă în tabloul genetic simţul alimentaţiei echilibrate, sănătoase şi, în acelaşi timp, savuroase. Aceasta, în opoziţie cu sistemul de nutriţie impus de societatea occidentală modernă – tot mai poluată, deformată genetic şi înrobită intereselor financiare.
Ar fi suficient ca Occidentul să-şi însuşească principiile antice chineze, fără a renunţa la bucătăriile naţionale, pentru a se putea face un pas uriaş în combaterea cancerului".
Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Bulbus Allii, bulbul de usturoi se dovedeşte un vajnic luptător contra cancerului. Dl Adrian Florea spune că medicii tradiţionalişti chinezi folosesc 10-30 ml suc de usturoi, administrat oral, pentru tratarea cancerului pulmonar: "În cazul bolnavilor de leucemie, acestora li se crestează vena sublinguală şi se freacă locul, timp de cîteva minute, cu usturoi proaspăt. În multe alte forme de cancer, uleiul de usturoi este administrat oral, împreună cu uleiul de mentă şi drojdia de bere, în combinaţie cu injecţiile cu vitaminele F, K, E şi clorofilă.
Diverse tumori maligne sînt tratate cu usturoi în următoarele moduri: injecţii intramusculare cu 5 ml distilat de usturoi, injecţii intramusculare cu 1 ml emulsie de usturoi cu 2 ml de novocaină 2 la sută, de 2 ori/zi, picurarea intravenoasă a 25 ml garlicină amestecată cu 500 ml de glucoză 10 la sută, o dată pe zi. Terapia durează 14 zile, repetîndu-se, la nevoie".
Una dintre cele mai spectaculoase metode de prevenire, ca şi de tratament, contra tumorilor benigne şi maligne, o constituie tehnica aşa-numită a sunetelor vindecătoare: "Pornind de la principiul rezonanţei mecanice, metoda constă în emiterea unor sunete cu anumite frecvenţe – cunoscute doar de către specialiştii în Qigong – care creează vibraţii în corpul bolnavului, cu rezonanţe ce distrug structurile tumorale fără a produce nici o leziune organelor pe care acestea s-au format.
În Beijing există un asemenea spital, unde tumorile canceroase se tratează în exclusivitate prin metoda sonoterapiei, rezultatele exprimîndu-se în peste 50 la sută cazuri vindecate". Medicii chinezi contemporani, studiind vechile reţete herbologice, conform metodelor cercetării ştiinţifice moderne, au pus la punct un mare număr de reţete noi prin care să trateze diverse forme de cancer cu ajutorul plantelor.
Acestea, spune dl Adrian Florea, mizează adesea pe unele procedee de fiebere, coacere, măcinare sau preparare de geluri: "Eu am reuşit, cu ajutorul nepreţuit al unui pasionat botanist amator, să traduc aceste reţete în raport cu flora medicinală românească. Efectele acestor reţete se dovedesc, de multe ori, miraculoase. Atrag atenţia cititorilor doar asupra modului de preparare, deoarece există voci ale unor susţinători ai regimurilor cu hrană netrecută prin foc care combat cu fermitate ideea utilizării metodelor amintite mai sus.
Astfel de opinii, nu numai că nu au susţinere ştiinţifică reală, dar aduc şi riscul respingerii unor terapii cu şanse mari de ameliorare de către pacienţii convertiţi la principiile bucătăriei fără foc. Nu este de neglijat faptul că, datorită diversităţii formelor de cancer şi a simptomatologiei, soluţiile de tratament sînt întotdeauna alese pentru fiecare pacient în parte. Din acest motiv, publicarea unor reţete miraculoase de tratament al cancerului nu este binevenită, căci poate stimula pe unii să le pună în aplicare în mod neselectiv şi fără a se consulta cu medicul specialist", ne-a spus dl Adrian Florea. (C.Iacob)
Sursa: www.evenimentul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu