marți, 28 decembrie 2010

Terapia cu luminaTerapia cu lumina sau fototerapia este un tratament frecvent pentru tulburarea afectiva sezoniera (SAD). Terapia consta in expunerea la lumina intensa in anumite conditii. Sistemul care produce lumina este de regula o cutie pe care o puneti pe masa sau pe birou.  Cutia contine un set de becuri speciale fluorescente in spatele unui ecran care ajuta la blocarea razelor ultaviolete, care ar putea produce cataracte si probleme cutanate.

Tratamentul implica sa va asezati langa cutia luminoasa, cu lumina aprinsa si tinand ochii deschisi. Nu trebuie sa va uitati direct la lumina, dar trebuie sa aveti capul si corpul orientate incat lumina sa poata sa va patrunda in ochi. Cercetatori cred ca atunci cand lumina stralucitoare va intra in ochi, are efecte similare antidepresivelor, producand modificari in activitatea chimica cerebrala in anumite zone ale creierului.

Terapia cu lumina amelioreaza simptomele in aproximativ 3 din 4 cazuri de SAD. Multi oameni incep sa se simta mai bine in cateva zile, dar simptomele reapar de regula daca terapia este intrerupta. Este important ca terapia cu lumina  sa fie monotorizata de un specialist in boli psihice. 

Sursa: http://www.sfaturimedicale.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...