sâmbătă, 16 iulie 2011

Tratarea durerilor de spate prin acupuncturaAcupunctura este o metodă de tratare a durerilor de spate mult mai eficientă decât terapiile tradiţionale, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii germani publicat în Archives of Internal Medicine, informează bbc.co.uk.
La studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Bochum din Ruhr au participat 1.100 de pacienţi. O parte dintre bolnavi au fost trataţi de dureri de spate prin acupunctură, restul au primit fie un tratament tradiţional, fie un placebo al acupuncturii tradiţionale - acele nu au fost introduse adânc în piele şi nici în punctele cheie utilizate în terapia standard.
După şase luni, 47% dintre pacienţii trataţi prin acupunctură au raportat o îmbunătăţire a simptomelor, faţă de 44% dintre pacienţii care au primit un placebo şi faţă de 27% dintre bolnavii care au primit tratament medicamentos tradiţional.
Potrivit rezultatelor studiului, pacienţii care au primit un fals tratament de acupunctură s-au simţit mai bine decât cei care au primit medicamentele tradiţionale.
"Nu numai că intensitatea durerii a scăzut, dar pacienţii au raportat o îmbunătăţire a stilului de viaţă, afectat cel mai adesea de durerile cronice de spate", a declarat profesorul Heinz Endres, coordonatorul studiului.
Specialiştii nu ştiu exact care sunt mecanismele acupuncturii dar au câteva teorii, printre care aceea că organismul reacţionează pozitiv la orice înţepătură de ac sau că acupunctura poate pur şi simplu declanşa un efect placebo. Este posibil, spun specialiştii, ca mesajele de durere care ajung la creier să fie blocate prin stimuli concurenţi, precum durerea declanşată de înţepătură.
Acupunctura este un tratament extrem de utilizat în medicina chineză tradiţională şi se bazează pe teoria că acele pot fi utilizate pentru a elibera energia vitală a organismului - Qi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...