joi, 3 martie 2011

Gheorghe Mencinicopschi: TOP 10 cele mai bogate surse de vitamina C





Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi susţine că este necesară pentru sinteza colagenului din piele, oase, dinţi, ligamente, tendoane, cartilagii.  El enumără zece dintre cele mai bogate surse de vitamina C, menţionând cătina, ardeii iuţi şi coacăzele.

Vitamina C are efecte anticancerigene prin prevenirea transformării nitraţilor şi nitriţilor din alimente în substanţe cancerigene, informează eva.ro.
Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi cele mai bogate alimente în vitamina C sunt:
1. Acerola. Este denumită şi vişină de Barbados, iar fructele sale sunt o sursă preţioasă de vitamina C.
2. Măceşele. Acestea sunt "campioane" la vitamina C şi conţin licopen, o substanţă care previne oxidarea celulelor.
3. Cătina. Fructul de cătină conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele.
4. Ardeii iuţi. În 100 g de ardei iute se găsesc în medie între 80 şi 300 mg de vitamina C.
5. Coacăzele negre. Coacăzele negre sunt o sursă foarte bogată de vitamina C, cu o concentraţie de patru ori mai mare decât cea din portocale.
6. Urzica. Vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul de apărare al organismului prin conţinutul de vitamina C, A, B12, E şi K.
7. Pătrunjelul. Conţine mult betacaroten, vitaminele K şi B12, calciu, fier, fosfor şi de 4 ori mai multă vitamină C decât citricele.
8. Roşii în ulei. Una dintre cele mai importante surse de vitamină A şi vitamină C, acid folic, calciu, potasiu.
9. Kiwi. Fructele kiwi sunt mai bogate în vitamina C decât portocalele. De asemenea, acesta mai conţine toate tipurile de fibră, ceea ce ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă.
10. Varza de Bruxelles. Conţinutul ridicat de vitamina C contribuie la întărirea rezistenţei naturale, deci la prevenirea bolilor.

Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...