miercuri, 9 februarie 2011

Masajul: Echilibrul intre sanatate si sexualitate




Simtiti nevoia sa fiti rasfatate, sa uitati de problemele cotidiene si sa va faceti in sfarsit putin timp pentru a avea grija de voi? Atunci inseamna ca aveti nevoie de un masaj. Trebuie doar sa-l alegeti pe cel care sa corespunda temperamentului vostru si starii de spirit pe care o traversati. Indiferent care va fi alegerea facuta o sa obtineti in plus de energie, tonus si o sa va recapatati buna dispozitie.

Tipuri de masaj 
Masajul californian

Masajul californian mai poate fi cunoscut sub denumirile de masaj armonic, neurosenzorial, holistic sau senzitiv si a fost creat de Margaret Elke in anii '60.
 
Masajul care a luat nastere in anii 60 in California se caracterizeaza prin faptul ca masorul nu ridica mainile de pe corpul "pacientului". Acest tip de masaj, mai mult ca oricare, insista pe notiunea de contact.  Pentru ca aceasta tehnica sa fie exercitata un conditii optime este nevoie de o cantitate considerabila de ulei parfumat pentru masaj.  Persoana e dezbracata, intinsa pe masa de masaj si este invitata sa-si constientizeze tensiunile si emotiile inscrise in memoria corporala. Cu cat te abandonezi mai mult acestei experiente cu atat este mai eficienta eliberarea de tensiuni si sentimente negative.
Tehnica masajului californian utilizeaza miscari lungi, lente si fluide care au ca scop relaxarea fizica si psihica.  Sunt implicate miscari care incep prin neteziri lente si armonioase urmate de presiuni alunecoase, ce devin mai profunde in partile mai tensionate ale corpului.
Masajul este un excelent remediu impotriva stresului, insa are un efect stimulant pentru sistemul circulator si limfatic. Tonifica musculatura, " deblocheaza" articulatiile. Totodata, acesta este recomandat pentru regularizarea ritmului respirator, favorizeaza procesele digestive si ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in corp.  Cei care l-au incercat sustin de asemena ca este o terapie excelenta in caz de insomnie, stes si atacuri de " singuratate". 
 
 
 Masajul tesutului conjuctiv
 
Orice problema care exista in organism, de la riduri, celulita pana la durerile de spate sunt acompaniate de o modificare a tesutului conjunctiv.  
 
Este o tehnica pusa la punct de terapeutul Elisabeth Dicke. Punctul de plecare pentru acest masaj este teoria potrivit careia orice problema care exista in organism, de la riduri, celulita pana la durerile de spate sunt acompaniate de o modificare a tesutului conjunctiv. Motivul- toate tesuturile si organele din corpul uman au o origine comuna- un fel de matrice care contine codul nostru genetic si care se transforma, in timpul celor noua luni in care fatul se afla in burta mamei,  in muschi, piele, creier, plamani... intr-un cuvant in organismul cu care ne nastem.
Tesutul conjunctiv este cel  care face legatura dintre diferitele organe, precum si dintre componentele acestora. Astfel, orice disfunctie la nielului acestui tip de tesut se va reflecta si la nivelul organismului si invers. In acest tip de masaj terapeutul trebuie sa faca intai o evaluare a tesutului conjunctiv in care sunt urmarite maleabilitatea, fermitatea si eventuala prezenta a unor lichide.
Masajul nu este foarte placut, mai ales atunci cand sunt depistate unele maladii. Acest tip de masaj este indicat in special in relaxarea musculaturii dupa activitati fizice, dar si pentru persoanele care au tendinta de somatizare a stresului.
 
 
 Masajul Shiatsu
 
.Shiatsu se bazeaza pe principiile acupuncturii si pe exercitarea presiunii in anumite puncte cheie, pentru restabilirea circulatiei energiei vitale "Qi" in zonele corpului unde aceasta lipseste sau e in exces
 
Este o tehnica de origine japoneza care foloseste atingerea  sub forma unei presiuni mai mult sau mai putin puternica cu varfurile degetelor, dar si cu pumnii, coatele, genunchii, picioarele asupra unor puncte precise situate de-a lungul meridianelor care corespund unui organ sau unei functii specifice ale organismului.
Shiatsu este un fel de acupunctura care in loc sa foloseasca acele foloseste presiunerea unor puncte ce stimuleaza organismul sa produca o cantitate mai mare de endrofine. Shiatsu stimuleaza sistemul nervos autonom aducand o senzatie de calm organsimului atunci cand exista o stare de tensiune.
Este utilizat in afectiuni reumatologice precum  artroze, artrite, lumbago, cervicalgii, torticolis, in unele afectiuni ginecologice, dar si pentru amelioararea unor stari de depresie,  anxietate, toxicomanie, tulburari sexuale sau tulburari digestive precum colitele, constipatia sau varsaturile.
 
 
 
Masajul tibetan 
 
Masajul tibetan priveste fiinta umana ca un intreg, cel ce efectueaza masajul este un canal prin care curge energia Universului.
 
Medicina tibetana presupune apelul la ierburi, plante, roci, metale, diferite tipuri de pamant, rasini sau substante din natura.  Potrivit filosifiei tibetane,  universul este alcatuit din cinci elemente primordiale: pamant, apa, foc, vant si spatiu. Atunci cand cele cinci elemente sunt tinute in echilibru, mintea si corpul sunt deplin operationale, insa dezechilibrul lor poate, pe termen lung, duce la disconfort fizic sau emotional.
Printre elementele folosite pentru regrasirea armoniei se numara si masajul. Masajul tibetan priveste fiinta umana ca un intreg, atingerea corpului pacientului de mainile masorul face ca cele doua fiinte sa interactioneze la nivel energetic, cel ce efectueaza masajul fiind un canal prin care curge energia universului.
Din punct de vedere fizic aduce beneficii prin relaxarea si tonifierea muschilor, ajuta circulatia sanguina, creste nivelul hemoglobinei, imbunatateste circulatia limfatica, extinde elementele tesuturilor conjunctive.
La nivel spiritual masajul nu ajuta doar la calmarea tensiunilor si a grijilor, nelinistilor, dar si la constientizarea mai profunda a intregului nostru corp, a acelor zone pe care la atingem, dar si a acelora la care nu avem acces.
 
 

 Masajul Ayurvedic
 
Scopul masajului Ayurvedic este acela de a restabili echilibrul doshelor, dar si de a revitaliza organele bolnave, obtinandu-se astfel o revigorare generala la nivelul celulelor si tesuturilor.
 
Masajul Ayurvedic are origini indiene si rolul sau este de a mentine sanatatea fizica si mentala.  Masajul are rol tonifiant, stimuleaza circulatia sangelui si functionarea organelor interne, dar favorizeaza si eliminarea toxinelor.
Masajul ayurvedic urmareste sa echilibreze "dosha". Doshele din Ayurveda sunt trei energii biologice denumite "vata", "pitta" si "kapha" care guverneaza organismele vii si de al caror echilibru depinde direct starea de sanatate.
Masajul este precedat de o intalnire in care terapeutul vorbeste cu pacientul pentru a-I descoperi dosha. Printre cele mai practicate tehnici ale acestei terapii se numara Abyangam, care ajuta la restabilirea echilibrului  psihico-fizic, imbunatatind reflexele si sistemul imunitar. 
Tehnica masajului Ayrvedic  incepe cu masarea tamplelor si se incheie intotdeauna cu talpile. Uleiul de masaj este absolut necesar, la fel si un ambientul potrivit, format din muzica de relaxare si parfumuri.
Ajuta la tonifierea musculaturii, combate starea de oboseala si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
 
 
 Masajul anticelulitic, simplu si la indemana ta!
 
Celulita - o boala moderna am putea spune, care ne face sa renuntam la articolele vestimentare indragite: fuste mini, rochii mulate, topuri sexy. Ca o solutie de compromis, destul de multe femei apeleaza la metode costisitoare de combatere a celulitei (creme, ionitermie, tratamente de remodelare) desi cea mai simpla solutie este chiar in mainile lor: masajul anticelulitic. Pentru tine si pentru prietenele tale, Feminis.ro va lansa o serie de articole care te vor ajuta sa patrunzi in tainele masajului celulitic, chiar la tine acasa.
 
Finalitatea unui masaj anticelulitic realizat "ca la carte", urmand regulile sugerate de specialisti, este de a reduce numarul celulelor grase de sub piele, acestea reprezentand de fapt cauza aparitiei "cojii de portocala". Inainte de a incepe o sedinta de masaj pe cont propriu trebuie sa ai asteptari realiste si sa fii constienta ca rezultatele nu vor aparea peste noapte, in schimb masajul anticelulitic, spre deosebire de alte tratamente de remodelare, este cat se poate de tonic si de revigorant iar rezultatele sunt vizibile pe termen lung. Pentru rezultate optime, masajul trebuie combinat asadar cu o dieta corecta si cu exercitii fizice.

Beneficii

Masajul anticelulitic estompeaza celulele grase de sub piele si accelereaza circulatia sangelui. In aceste fel toxinele acumulate in zonele afectate sunt eliminate mult mai repede. Masajul anticelulitic implica o serie de miscari combinate de frictiune, framantare si rasucire. Prin stimularea zonei afectate, circulatia sangelui este accelerata iar caldura degajata determina dizolvarea celulelor grase si eliminarea toxinelor.

Masajul tantric: atingerea care iti da fiori de placere
 
Masajul tantric nu este un simplu masaj ci se bazeaza pe convingerea ca o viata sexuala sanatoasa are numeroase beneficii atat pentru corp cat mai ales pentru spirit. Hindusii, primii care au promovat aceasta filozofie, sustineau chiar ideea de implinire si armonie prin cultivarea si educarea placerii fizice. Cu toate acestea, trebuie subliniat ca masajul in sine nu are rolul de a conduce la orgasm ci de a stabili un grad de intimitate intre cei doi parteneri prin apropierea fizica si totodata de a destinde corpul pregatindu-l pentru acest moment de maxima intensitate.
 
In filozofia tantrica, nuditatea nu reprezinta un impediment in calea implinirii fizice si spirituale ci o intoarcere la conditia initiala a omului, cand barbatul si femeia reprezentau un intreg iar initierea in tainele sexualitatii nu excludea purificarea si inaltarea spirituala.

Masajul tantric se adreseaza intregului corp nu doar zonelor erogene si organelor sexuale, denumite simbolic Lingham ("sabie de lumina" sau "manunchi de raze", in sanscrita) si Yoni ("spatiul sacru").

Ca orice tip de masaj si cel tantric incepe cu aplicarea unui ulei aromat care are rolul de a relaxa muschii, de a pune sangele in miscare incalzind usor pielea si de a pune in echilibru corpul si spirtul. Poti incepe aplicand pe spatele partenerului cateva picaturi de ulei pe care l-ai incalzit in prealabil in palme: prima atingere trebuie sa fie una senzuala si placuta, nu una care sa-i dea partenerului fiori...la propriu!

Pentru a elibera tensiunea acumulata, exista cateva zone pe care trebuie sa insisti. Acestea sunt gatul, umerii si partea superioara a spatelui - la femei, respectiv bazinul si fesele pentru barbati.Tine cont insa ca acest masaj nu este unul terapeutic ci de relaxare, asadar nu insista mai mult decat este cazul pe zonele vizate. Toodata miscarile tale trebuie sa fie sigure dar blande. 
 
Sursa: Feminis.ro

Un comentariu:

  1. Masajul este ceva absolut necesar, din pacate nu toate stilurile de masaj au o reprezentare corecta in romania, de exemplu masajul shiatsu nu poate fi invatat la nivelul traditional pentru ca exista extrem de putini lectori competenti

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...